søndag 31. oktober 2010

Gamle vedovner

Jeg trenger en vedovn til hallen i 1 etg for det er rimelig kaldt der om vinteren. Var inne på tanken å få kjøpt og montert en elektrisk ovn, men siden strømmen er veldig dyr i Sverige og jeg får gratis ved vil det lønne seg med en vedovn + at jeg elsker den kosen det er å fyre med ved i tillegg! Så var det vedovnen da, jeg har veldig lyst på en etasjeovn eller en rundovn...de har veldig mange vakre detaljer. Nå har jeg ikke råd til å kjøpe i år, men jeg skal sette opp en "ovn-konto" og spare så jeg kan kjøpe en til neste høst. 

Like ved oss (i Sverige) står det et skilt på et gammelt hus "Kaminer", jeg har aldri vært der før, men på tirsdag så dro jeg ned til det gamle huset og ringte på. Jeg ble møtt av en veldig hyggelig eldre mann som het Jeppe og som opprinnelig var fra Danmark. Joda, han hadde ovner og vi gikk ned i kjelleren så jeg kunne se på utvalget hans. Oj, oj..der var det mange fine ovner, mange var restaurerte og mange ventet på å bli det. Mesteparten av ovnene kom fra Norge. Det hadde jo vært veldig deilig å kunne kjøpe en ovn i nabolaget og få den levert og montert...ja angående montering..da jeg spurte hva det kostet å montere ovnen hos meg (det må lages et hull muren ved pipa) da fikk jeg til svar: en kopp kaffe og et kakestykke! Skjønner du....det er bare på landet sånt skjer.
Disse her var ferdig restaurerte og de var fine allesammen!
Denne rundovnen fra Bærums Verk var kjempefin og den tar ganske store vedkubber også. Prisen var SEK 10.500.- levert og montert.

Denne her er helt nydelig, men for stor for meg...den var ikke ferdig restaurert enda...tenk å hatt en sånn en på kjøkkenet!
Verkstedet, her stod det maaange ovner som ventet på å få litt TLC...
 
Her er deler til ovnene..jeg vet ikke helt hva de kalles på fagspråket, men mange av disse nydelig detaljerte platene i jern kan brukes til mye annet enn på ovner....jeg er sikker på at de blir veldig fine på en vegg også.

På en av veggene i kjelleren hang det et veldig gammelt bilde av 2 damer, det hadde fulgt huset da Jeppe kjøpte det for en del år siden. Jeg måtte bare spørre om det var tilsalgs for jeg syntes det var så fint!! Da svarte Jeppe at det kunne jeg bare få, men jeg sa at jeg gjerne ville betale...da kunne jeg  betale med Freia melkesjokolade for det var noe av det beste han kunne få. Tilfeldigvis så hadde jeg litt hjemme i huset som ble levert like etterpå, men jeg syntes selv at det var for lite så neste gang jeg drar til Sverige skal jeg kjøpe med flere store plater med Freia melkesjokolader fra Norge og gi til Jeppe. Jeg skal vise dere det gamle bildet i løpet av kort tid.
Jeppes hus er stort og flott, i gamle dager var det både bakeri og kafe der.Her synes bare en liten del...han hadde en gammel seilbåt stående utenfor som dekket mesteparten av langsiden på huset...men bare vent så skal dere få se bilde av hvordan huset så ut helt i begynnelsen...kommer  i innlegget med bildet jeg "kjøpte" :)
Huskatten.

Ønsker alle en flott søndag....ikke glem å stille klokken da:)

20 kommentarer:

 1. Oi, dette var noen riktig flotte vedovner. Vi har faktisk tenkt å kjøpe en slik gammel en til det nye huset vårt. De er veldig fine!

  SvarSlett
 2. For noen vakre kaminer! Det kommer nok til å bli veldig fint hos deg:-)
  må le litt av betalingen han ville ha for å montere, jeg tror du har rett i at sånt kun skjer på landet. Kjempeherlig!:-)

  SvarSlett
 3. Kjempefine ovner og så med gratis montering da !! (det koster jo ellers flesk !!) Enig med deg i at vedfyring er mye koseligere enn strøm, vi fyrer også og nå har vi flust opp med ved både heime og på hytta. Vi har nemlig felt mange digre furutre på hyttetomta. Ha ein flott søndag. klem.

  SvarSlett
 4. Ett så fantastiskt inlägg. För en härlig man du träffade. Det ska jag komma ihåg om jag nån gång behöver en ugn.

  Kram

  SvarSlett
 5. Oi, man blir jo bare satt ut av slik godhet;-)
  Han virkelig fortjener masse gode kaker og melkesjokolade for slike er det ikke mange igjen av ;-D
  Kaminene er nydelige og de kan vel ikke matche den prisen på Oppåkermoen heller?


  Ha en fin søndag!
  Klem fra Grete

  SvarSlett
 6. Det høres ut som en drøm å besøke Jeppe! Så mange flotte ovner!

  Fantastisk blogg du har - kommer garantert tilbake! Ønsker deg en fin søndag!

  Klem fra Livy

  SvarSlett
 7. Her var det mange flotte ovner.Slike som Jeppe kan det ikke finnes mange av lengere. Synes også det er koselig å fyre i ovnen.Nå venter vi på veden som er bestilt.God søndag til deg JOrunn

  SvarSlett
 8. Hei.
  Flotte ovner,det er noe eget
  med vedfyring,bedre varme,lukta,
  knittringa, bare herlig.
  Den lille runde øverst har vi
  på spisestua,men bare til pynt.
  Så du prisen på den?

  Klem Mette.

  SvarSlett
 9. Tenk å treffe på så herlige mennesker som Jeppe - det er en gave! Fantastisk fine ovner. Vi er også på jakt etter en rundovn til å ha i vår gang, og den du viser fra Bærums Verk er veldig lik drømmeovnen ;0) Ønsker deg en fantastisk søndag! Klem fra meg

  SvarSlett
 10. Hei Jorunn :)
  Så fine ovner, og Jeppe hørtes jo ut som verdens snilleste mann :) Så herlig at slike mennesker enda finnes!
  Gleder meg til å få se bildet du kjøpte, og høre resten av historien :)
  Ps. Giveaway inne hos meg om du vil være med :)
  Klem fra Lise

  SvarSlett
 11. De er så flotte disse gamle ovnene, et kunstverk i seg selv. Det var noe annet for i tida, nå er nytilvirkede ovner ikke noe jeg har lyst på... er glad det står en gammel ovn i dette huset. :)

  SvarSlett
 12. Flotte ovner!

  Og for en nydelig heading du har laget!
  Elsker fargene ;))

  Ha en fin dag!
  Klem

  SvarSlett
 13. Det er så herlig med slike gamle ovner - de er som møbler i seg selv :-) Vi har 2 stk av arten hjemme, og jeg elsker dem :-D Jeg vaks opp i en gammel bygård i Trondheim, og der var det slike ovner i alle rom.

  Ha en fin søndag og klem fra Siv

  SvarSlett
 14. Den godeste Jeppe er nesten FOR god til å være sann!! Hvor i all verden fant du ham og vedovnene hans...??
  Nydelige ovner og helt eksepsjonell service!

  ...og hvilken herlig huskatt!

  Klem
  June
  Nostalgi & skriverier

  SvarSlett
 15. Oj! Så mange nydelige ovner!

  Huset til Jeppe høres ut som et skikkelig skattkammer!
  For en trivelig mann!

  Gleder meg til neste innlegg.

  Klem fra Bente

  SvarSlett
 16. Oj, for en utrolig trivelig mann!
  Jeg bodde en gang i et hus med en slik rundovn, og den var helt utrolig effektiv - et par kubber varmet opp hele leiligheten.

  Gleder meg til å se bildet. :-)

  SvarSlett
 17. så nydeleige ovener ! Skjønner godt at du er betatt og for en fantastisk nabo da :-)

  Ønsker deg en fiiin ny uke !
  Klem, Nostalgia

  SvarSlett
 18. Ja, det må jeg si var noen lekkre ovner!!! Og for en herlig nabo da=)! Han fortjener mer melkesjokkolade ja;)!

  Ha en flotters kommende uke=)!
  Klemmer!

  SvarSlett
 19. OIIIIIIIIIIIIIHHH - SÅ UTROLIG MANGE LEKRE OVNER!!!

  En slik en kunne jeg også tenkt meg, men kællen nekter å bytte ut. ;)

  Ha en fin uke!!!

  Klem fra
  Marianne

  SvarSlett
 20. Så utrolig mange flotte gamle ovner! Jeg er utrolig svak for sånne. Da pappa bygde hytta vår, satte han istand en gammel ovn som hadde stått i stua i barndomshjemmet hans. Ovnen likner litt på den største av de du viser, og jeg synes bare den er nyyydelig - innlegg på bloggen min kan du se her; http://hespe.blogspot.com/2010/04/litt-surt-ute-men-varmt-og-godt-inn.html

  Ønsker deg en fotsatt herlig uke!

  Klem fra Hildegunn

  SvarSlett