søndag 10. oktober 2010

Huset før og etter...

Jeg bodde mer eller mindre foran pc'en et par måneder før jeg kom over dette huset på nettsiden til hemnet.se/. Er du på jakt etter hus i Sverige så er det Hemnet.se som gjelder. Her finnes det en stor database som meglerene bruker. Huset er fra 1907 og er på 130 kvm fordelt på 1 1/2 etg, tomten er på 1.8 mål. Det var ingen grunnleggende feil med huset, det trengtes bare litt oppussing. Taket var bra, flotte tregulv, 2 fungerende kakkelovner, vedovn på kjøkkenet, glassveranda, vedbod som bare var 2 år gammel. I Sverige så følger også alltid hvitevarer med et huskjøp og disse har jeg faktisk fremdeles. Tidligere har jeg vist bilder av hvordan huset så ut i gamle dager, du kan se innlegget her.

Håndtverkere, bilverksteder etc er bla ganske mye billigere ute på landet enn i Charlottenberg og Strømstad....der er det mange nordmenn og da øker prisene. For å ta et eksempel så punkterte det ene bakdekket på bilen da jeg var i huset sist, fikk pumpet det litt opp og kjørte til nærmeste dekkhall (10 min unna). Der ble dekket byttet ut med et helt fint brukt ett og så ble luften sjekket i de andre dekkene samt ekstrahjulet...dette kostet meg SEK 300.- totalt....helt utrolig billig!! Da vi satte opp gjerdet så kom alle materialene på SEK 10.000, i Norge ville det ha kostet oss nærmere 20.000. Det eneste som lønner seg å kjøpe i Norge er maling, der er faktisk vi mye billigere. En annen ting på bondelandet i Värmland er at det er så mange blide mennesker der....värmlendingene er kjente for å være veldig hyggelige og det stemmer!
Slik ser det ut nå og til høyre slik så det ut april 2005. Noe av det smarteste som ble gjort var da vi satte opp gjerdet, det er gull verdt når man har hund og også fint for små barn...og så blir det en pen ramme rundt huset i tillegg.
Her er inngangspartiet, slik det er nå og til høyre slik det så ut før. Hekken er like gammel som huset, den er så høy nå at jeg kan lage en portal bare ved å binde sammen noen greiner. Til våren så blir det en skikkelig stuss på hekken, det er helt klart!
Her er baksiden av huset og den egentlige hovedveien til huset. Vi bruker nesten alltid en vei som har blitt laget i senere tid og den ligger på oversiden av huset og på den kan man kjøre helt frem til inngangsdøren.
Her er det utgang til baksiden av huset. Utedoen som befinner seg rett ved dobbeltporten kan være grei å ha så den ble malt både innvendig og utvendig + satt inn nytt glass i ett av vinduene. Det er skåret en firkant nederst på døren av en eller annen grunn..kanskje var det for at en huskatt skulle ha et tilholdssted når ingen var hjemme..
Dette lille huset er ikke akkurat pent og har ingen verdi i seg selv. Det hadde en gang en pipe, men pga fuktskader i taket ble den fjernet før vi overtok. Det er fremdeles fuktproblemer der og nå blir det mest brukt til å oppbevare hagemøblene om vinteren. Det er en kjeller under som også blir brukt som et oppbevaringssted.
Det eneste som var fint i huset var de gamle tregulvene som var gjemt under et fryktelig stygt gulvbelegg. Vi malte tak, vegger og gulv hvite og da så det straks bedre ut. Møblene er kjøpt billig på loppemarked og sengene har jeg fått av venner og familie.
Slik så lillstugan ut før, her er Britt og min far i arbeide. På denne tiden så hadde de ikke fått sitt eget torp enda og var veldig mye her og hjalp til.

Planen i 2010 var å få satt opp ny trapp ved inngangen, skiftet ut et par vinduer og få satt på plass den gamle utgangsdøra. Slik har det ikke gått, i vinter ble det frostskader, nye rør, nytt tak, nye vameovner og skyhøye strømregninger, forrige måned måtte vi ha ny varmtvannsbereder og ny del til vaskemaskinen. Så dette året har det blitt nærmere 50.000 i uforutsette utgifter..jeg trøster meg med at alt blir til det bedre..men litt kjipt å ikke få råd til å gjøre det man har gledet seg til.

Byttet til ny header idag, vet mange av dere likte så godt den forrige..glassverandaen tar en pause, men kommer tilbake når syrinene blomster igjen. Welcome-skiltet i den nye banneren henger forresten på døra til utedassen..hihi...

Puuhhh...dette innlegget ble laaangt....ønsker alle en fin søndagskveld og en flott kommende uke. Ja, også må jeg jo ikke glemme å ønske mine nye følgere velkomne...nå nærmer det seg 200, det er helt utrolig bra!!!

33 kommentarer:

 1. Heisann!!Nydelig sted,har en drøm om hytte i Sverige vi også,men ligger ikke på 04 priser nå ser jeg..Ha en flott søndag!!!Klem Linda:)

  SvarSlett
 2. Fy søren som dere har stått på!!!! Det har blitt utrolig flott!!

  SvarSlett
 3. Det ser jo ut som den drømmen da:) men skjønner at det ligger mye arbeid bak. Vi drømmer også om hus i Sverige, men det ligger nok mange år frem i tid, sukk..
  Håper du slipper fler uforutsette utgifter nå, slik at dere får gjort det dere har lyst til i stedenfor:-)

  SvarSlett
 4. Det er rett og slett vidunderlig! En Emilplass.
  Love♥

  SvarSlett
 5. HEI hei
  for en søt stuga du har.
  men her må jeg si det her blitt forandringer.
  skulle så gjerne hatt en liten hytte jeg også men far er ikke stemt for det så da får en bare vente og se om han ombestemmer seg med årene. heldigvis har mine foreldre en hytte som vi kan låne.
  ønsker deg en flott kveld
  klem anita s

  SvarSlett
 6. så flott det har blitt.:-) spennede å følge med.:-) og grattis med ny header..kjempefin.:-)

  en fin søndag til deg Jorunn..-)

  SvarSlett
 7. Virkelig et drømmested! Så deilig det må være å være der i stugan;-)

  Ønsker deg en god uke!

  SvarSlett
 8. For et herlig sted! Vi har lenge tenkt pa det samme for jeg vil gjerne ha et sted naermere "hjemme" nar jeg na bor i utlandet. Men pga behov for ekstra bosted i Edinburgh for mannen min sa ble torpet planene i Sverige lagt litt pa is. Blir veldig fristet nar jeg ser hva dere har fatt til...

  ha en fin uke!
  klem Mette

  SvarSlett
 9. Spennende å se 'før-bilder' også :-) Det er tydelig at det er lagt ned mye tid og arbeid, men så har resultatet blitt flott da :-D

  Ha en trivelig søndagskveld og klem fra Siv

  SvarSlett
 10. Kjempeflott å se alle disse bildene...kjempekoselig hus og flott jobb dere har gjort:)

  SvarSlett
 11. Å for et drømmested og så godt å ha et slikt sted å komme til. Her er eg sikker på at du koser deg veldig.
  Så flott header (ja, eg likte den gamle kjempegodt også!)
  Ha ein flott søndagskveld. Klem.

  SvarSlett
 12. SÅ moro å se!! Takk for titten.
  Skal tipse noen venner om hemnet.se, for de er på jakt etter en "husmannsplass" de kan pusse opp.
  (Og headeren er lekker.)

  SvarSlett
 13. Hei Jorunn :)
  Kjempefin den nye headeren! Kan jeg forresten spørre om hvordan man lager en slik? Med flere bilder, og med sånn fin tekst på? Er helt grønn når det gjelder slike ting, så tar veldig gjerne imot tips!!!
  Så gøy å se før og etter-bilder av feriehuset deres! Det er så fint!
  Og det fine gjerdet ble virkelig prikken over ì-en.
  Ønsker deg en fin uke :)
  Klem fra Lise

  SvarSlett
 14. Du er bare SÅ heldig som har dette huset! Vi har selv i perioder jaktet på hus rundt arvika området, men det blir med drømmen foreløpig.. Så nyt det! Klem C

  SvarSlett
 15. hei.
  å for en drøm av et hus dette har blitt,såå romantisk å flott,nydelig gjerder rundt det,å porten såå skjønn,så deilig med et sånt sted,særlig at folket rundt der er så blide og greie ,ja det betyr masse,
  så koselig å se dette,
  ønsker deg en nydelig kveld,
  klem fra sylvia

  SvarSlett
 16. Hei igjen:) Takk for koselig kommentar inne hos meg! Ja, du har vel rett i at jeg har god tid på meg til å finne hus i sverige;) Da kan jeg jo drømme litt så lenge, her inne på bloggen din! Gleder meg til flere bilder fra deg. Ønsker deg en fortsatt fin kveld! Hilsen Saga

  SvarSlett
 17. Så heldige dere er som har slikt et nydelig sted. :-)

  SvarSlett
 18. Hei :-)

  Skulle gjerne hatt ett hus i sverige :-) Er jo så mange fine og gamle hus der til en rimelig penge...i forhold til her i norge.

  Nydelig det ble med flott gjerde rundt :-)

  Ha en flott tirsdag :-)

  SvarSlett
 19. Hei på deg!
  Nok en flott header hos deg - skikkelig lekker var den!!!!

  Sukk, et hus i Sverige hadde vært fint å ha. Men, uten bil er jo ikke det så veldig praktisk :-( Får heller stå i kø for å få kolonihagehytte, og skape den om til mitt eget "Sandy Foster" hus - det hadde vært tingen... ;o)

  Ha en herlig dag!

  Klem fra Hildegunn

  SvarSlett
 20. Hej!
  Roligt att läsa dina repotage och se dina vackra bilder på före-efter.
  Kram på dej.
  AstaLena

  SvarSlett
 21. wow! for et vidunderlig sted!!! så heldige dere er som har et slikt paradis da!!!

  klem beate

  SvarSlett
 22. Elsker den nye headeren din!
  Nydelige te-lysestaker. Kjempefint "Welcome-skilt" og vakker lyng! Veldig fine farger!

  Stedet deres i Sverige ser utrolig fint og trivelig ut.

  Klem fra Bente

  SvarSlett
 23. Heisann!!
  Åh for et nydelig sted dette var!!
  Jeg har slik sans for slike svenske hus :o)
  Ligger nok for langt fra oss......som bor i vest!!

  SvarSlett
 24. Fantastisk sted -og så mye dere har gjort og så lekkert det har blitt. Gjerdet gjorde susen og rammer det hele vakkert inn :)

  Heldige og ute akkurat på rette tiden..

  Nyt sommerhus-livets gleder!

  Klem fra Tove

  SvarSlett
 25. Hei igjen!
  Håper det er greit at jeg har lagt deg til i min bloggliste, og lagt meg til som følger, så jeg kan finne igjen bloggen din.

  Klem fra Bente

  SvarSlett
 26. Heisann..
  endelig er jeg på nett igjen:)
  for en utrolig billig pris...og så koselig som dere har fått det...fantastiskt bra...
  kos deg
  eddaKlemer

  SvarSlett
 27. Første gang jeg er hos deg. Her har jeg lyst å følge med. :)

  SvarSlett
 28. Å, for en idyllisk plass:) Dere har virkelig fått det fint! Alltid like kjekt å se før og etter bilder:)
  Misunner dere virkelig;)

  Klem

  SvarSlett
 29. Hei på deg Jorunn!
  Takk for koselig visitt hos meg - alltid så hyggelig når du titter innom :o)

  Kos deg i torsdagskvelden, og i morgen er det jommen fredag og helg igjen...

  Goklem fra Hildegunn

  SvarSlett
 30. Hej söta vän.
  Åh, va fint!! Översättningen funkade inte idag, så jag förstod inte riktigt allt..fniss.. men vilket hus!!!!! Så vackert!!

  WOW!! Vilken underbar header du gjort. jätte fin!!

  Tack snälla fina du för din varma hälsning hos mig. Va den gladde mig ska du veta!!!

  Hoppas du mår bra & att du får en underbar helg.
  varm kram din vän Tina <3

  SvarSlett
 31. Hei igjen Jorunn :)
  Takk for hjelpen, og rosende ord!
  Du er den beste :)
  Klem fra Lise

  SvarSlett
 32. Heisann og for en flott blogg!!
  Masse inspirasjon og flotte bilder!
  Fant deg tilfeldigvis og glad er jeg for det! Slenger meg på som følger og gleder meg til å se alle de flotte innleggene dine!!
  Klem Gro-Beate

  SvarSlett
 33. Ja sådan skillnad man kan få om man är händig har tålamod och smak. Ett plus är ju att ha goda vänner och släkt som hjälper till.
  Ni har fått det väldigt fint.
  Priserna du skriver om blir jag nyfiken på,,,
  vi skall köpa färg.
  Haregott!

  SvarSlett